01
02
03
04
05
06
tloris
stanovanje tivolska, ljubljana

izvedeno  
objekt:
projektant:
avtorji arhitekture:
.
.
.
fotografije
neto površina:
uporabna površina:
naročnik:
projekt in izvedba:
stanovanje
Kombinat d.o.o.
Blaž Kandus
Alenka Korenjak
Ana Grk
Rok Hočevar 
Janez Marolt
90 m²
59 m²
zasebni
2017-19

Stanovanje na Tivolski je nastalo v sklopu preureditve podstrešnih shramb večstanovanjske hiše v tri stanovanja. Zasnovano je kot enoten bivalni prostor, v katerem posamezne "sobe" določata servisno jedro ob osrednjem dimniku in ohranjena konstrukcija ostrešja. V jedru so združeni kuhinjski niz, kopalnica, niša za plinsko peč in pralni stroj ter wc. Konstrukcija ostrešja deli prostor na štiri niše, namenjenim različnim funkcijam (jedilnica, dnevni prostor, delovna soba, spalnica). Dodaten spalni prostor je podest nad stopniščem, dostopen po lestvi, uporabni tudi za dostop na jedro stanovanja.

Izbrani materiali so preprosti. Plašč jedra je v celoti izdelan iz brezove vezane plošče, notranjost pa je kot podloga plašča iz keramičnih ploščic s poudarjenim vzorcem. V enotnem prostoru izstopa očiščena in krtačena obstoječa lesena konstrukcija, s poudarjenimi novimi kovinskimi spoji, barvanimi v zeleno barvo. Tlak je betonski estrih, finalno obdelan z epoksidnim premazom. Zavesa ločuje intimnejši niši od preostalega stanovanja.

Novo stanovanje je zasnovano po meri stanovalcev, ki jim je blizu bivanje v odprtem prostoru z zabrisanimi mejami, kjer je toliko kot površina pomemben tudi volumen prostora.