enodružinska hiša P, Doslovče

izvedeno  
objekt:
projektant:
avtorji arhitekture:
.
.
.
izvajalec mot. dela
fotografije:
površina parcele:
površina hiše:
investitor:
leto:
stanovanjska hiša
Kombinat d.o.o.
Blaž Kandus
Alenka Korenjak
Ana Grk 
Tomaž Čeligoj
Rihter d.o.o.
Janez Marolt, Miha Polak
1080 m²
390 m²  
zasebni
2013-15

Hiša leži na idilični lokaciji, rahlo dvignjena nad vasjo Doslovče pod grebenom Karavank. Preko streh strnjene vasi se odpirajo prostrani pogledi na ravnico in dalje proti Julijcem. Hiša je nadomestna gradnja obstoječe. Njena lega in gabarit subtilno zaključujeta silhueto vasi v nadaljevanju Finžgarjeve domačije.

Hiša je dvo generacijska, razdeljena po prerezu na manjše stanovanje strašen in večje mlade družine. Izkorišča strm naklon parcele in kljub štirim etažam ne izstopa iz okolice. Nad kletno etažo je spodnje pritličje z vhodom, skupni prostori in dnevno sobo družine. Ločeni stopnišči vodita v gornje pritličje z dnevnimi prostori obeh stanovanj. To se odpira na dvorišče na nasprotni strani uokvirjeno s servisnim objektom. V mansardi so spalnice družine. Preplet programov ustvarja dinamiko prostorov po etažah in prerezu. Velike steklene površine odpirajo hišo proti zahodu, manjše odprtine pa uokvirjajo poglede na Karavanke. 

Spodnji delno vkopani etaži sta zidani in ometani, zgornji del hiše je montažen z leseno fasado. Streha z gankoma ob vzdolžnih fasadah pokrije leseni del hiše.